Har du stilt spørsmålet: hva er refinansiering? Da burde du lese dette.

Refinansiering er et ord man ofte hører i sammenheng med lån og gjeld, men hva innebærer det egentlig å søke om refinansiering? Og når vet man om man er en god kandidat for det? Hvis du ikke har utestående lån eller kredittkortgjeld, trenger du ikke å tenke på refinansiering. Men hvis du derimot har opparbeidet deg mange irriterende smålån med høy rente og månedlige gebyrer, kan en refinansiering føre til at du både får bedre oversikt over økonomien og faktisk også sparer penger.

Når du får innvilget refinansiering hos en bank, samler du nemlig all gjelden din til ett stort lån og får derfor færre fakturaer å forholde deg til månedlig, nærmere bestemt kun én. Ved refinansiering overtar banken tilbakebetalingen av gjelden din, du finansierer altså gammel gjeld ved å ta opp et nytt lån. Hvis boligen din har steget i verdi, kan du også søke om å få refinansiere boliglånet ditt for å få bedre rentesats. Noen velger også å refinansiere lånet hvis de for eksempel skal pusse opp boligen. Her finnes det mange muligheter, og det lønner seg noen ganger å refinansiere i en annen bank enn der du har boliglånet ditt.

Hvordan finner jeg den beste refinansieringen for akkurat meg?

Det finnes mange nettsider som sammenligner de ulike bankenes tilbud innen refinansiering, og du kan også ta i bruk en refinansieringskalkulator for å finne ut av hvor mye du ender opp med å måtte betale månedlig hvis du refinansierer gjelden din. Likevel er det nok lurest å ta direkte kontakt med banken og snakke med en rådgiver for å få et mer nøyaktig svar. Hvis du i tillegg gjør det klart at du vurderer å søke om lån i en annen bank, kan du være heldig å få et mer gunstig tilbud. Mange velger også å søke i den banken man allerede er kunde i ettersom man kanskje kan forvente seg å få det beste tilbudet på markedet hos denne. Noen banker tilbyr også refinansiering med kunder som har betalingsanmerkninger. Når man søker om refinansiering er man ute etter å få lavere rente, men også en lengre nedbetalingstid. Hvor mye du kommer til å spare med å refinansiere, er avhengig av din gjeldssituasjon og framtidige betalingsevne. Banken gjør alltid en individuell vurdering basert på disse faktorene.