En liten guide til å komme deg gjennom jungelen av lån!

Lån uten sikkerhet, boliglån, SMS-lån, forbrukslån, billån og kredittkort er bare noen av de ulike typer lån man treffer på når man surfer på internettet i dag. Det kan nok oppleves noe forvirrende for kundene, og det er ikke alltid like enkelt å skjønne forskjellen på et kredittkort og et forbrukslån.

Det finnes ingen overordnede regler for hva termen ”lån uten sikkerhet” egentlig betyr ettersom dette avhenger fra bank til bank. Men noen retningslinjer finnes selvfølgelig. Et lån uten sikkerhet er et lån hvor det ikke tas pant i noen av eiendelene dine. Ved for eksempel et boliglån, vil banken ha en form for sikkerhet i huset. Hvis du ikke nedbetaler dette lånet, risikerer man at det blir tvangssolgt slik at banken får pengene sine tilbake. Men med et lån uten sikkerhet har ikke banken noen pant-sikkerhet og tar derfor en høyere risiko overfor kunden, akkurat derfor vil dette lånet være dyrere enn andre lån. I et slikt type lån vil din betalingshistorie ofte veie tyngre enn din fremtidige betalingsevne, men dette varierer fra bank til bank.

Forbrukslån, kredittkort og refinansiering

Å låne penger er i dag enklere enn noen gang! De fleste lån kan søkes om via et elektronisk søknadsskjema, og man får ofte svar fra banken på dagen. Et kredittkort kan være en god løsning for deg som trenger å spe på litt ekstra noen måneder, eller som ønsker alle fordelene som kommer når man for eksempel kjøper reiser med et kredittkort. Et forbrukslån er for deg som trenger en litt større sum. Som oftest tilbyr bankene sine kunder et forbrukslån på mellom 5000 til 300 000 kroner, noen tilbyr mer, andre mindre. Disse pengene er, som navnet tilsier, til forbruk. De kan brukes til det du måtte ønske, men ikke glem at de skal betales tilbake. Rentene på slike lån er ofte svært høye, så det er en dårlig idé å ta opp forbrukslån hvis du egentlig ikke har råd til det. Med refinansiering samler du alle smålån og kredittkortgjeld til ett lån. Ypperlig for deg som ønsker å få bedre oversikt over økonomien og som ønsker minst mulig regninger å forholde seg til. Før du søker om å låne penger, kan det være lurt å sette seg ned og se hva de ulike aktørene har å tilby. Det lønner seg også å kjenne dine egne betalingsevner før du søker, så slipper du økonomiske overraskelser underveis!