Hvor mye lån kan jeg få?

Dette spørsmålet er det nok svært mange som stiller seg når de er i prosessen om å søke om lån. For det første kommer det helt an på hvilket lån du søker om, er det et sikret eller usikret lån? Den førstnevnte typen er et lån hvor banken tar pant i objektet som kjøpes. Hvis det er et boliglån, tas det altså pant i boligen som sikkerhet. Dette betyr at huset vil bli tvangssolgt hvis du av en eller annen grunn ikke er i stand til å betjene lånet ditt. Når banken har denne sikkerheten er de som regel villige til å ta en større risiko enn ved usikrede lån. Hvor mye man får låne til en bolig avhenger av kostnaden på boligen, andel av egenkapital, samt kundens fremtidige betalingsevne.

Et forbrukslån er et typisk usikret lån som har mye høyere renter enn for eksempel bolig-, bil- eller båtlån. Dette er et type lån hvor det absolutt ikke anbefales at man låner mer enn hva man kan betjene per terminbeløp. Hvis renten begynner å løpe, for eksempel ved at du ikke tilbakebetaler pengene ved et par anledninger, kan dette bli en svært dyr affære, også med kredittkort som du lese mer om her .

Hvor mye kan man låne med et forbrukslån?

Dette varierer fra bank til bank, men som regel ligger beløpet på et sted mellom 5000 og 400 000 kr. Men å ta opp et forbrukslån på 400 000 kr anbefales ikke med mindre du er millionær, og da skulle man tro at du ikke trengte å ta opp lån. Det er altså to faktorer som spiller en rolle i avgjørelsen om hvor mye penger du kan låne: din egen personlige økonomi og den typen lån du søker om. Hvis du er usikker på disse to faktorene, kan det være lurt å ta direkte kontakt med bankene for å få rådgivning. De er alltid ute etter å få nye kunder, så det kan lønne seg å være i kontakt med flere banker samtidig for å sammenligne tilbudene de kommer med til deg. På denne måten finner du mest sannsynlig fram til det beste lånet for akkurat deg, tilpasset din økonomi og fremtidige betalingsevne. Noen finansielle aktører er villige til å ta høy risiko hva gjelder fremtidig betalingsevne, men det er ikke alltid at det er denne typen bank du ønsker å være kunde i. Her gjelder det å være litt kritisk, samt ha et realistisk blikk på egen økonomi.