Ute etter et billig lån?

Da er du nok ikke alene. De aller fleste av oss blir nødt til å låne penger på et eller annet tidspunkt i livet, og da er vi selvfølgelig interessert i å finne det absolutt billigste lånet. Mange banker reklamerer med såkalte billige lån, men det er ikke alltid at dette samsvarer med det man faktisk ender opp med å betale. Et lån med en lav nominell rente er isolert sett et billig lån, men man er nødt til å se på helheten, det vil si alle vilkårene som kommer med lånet, før man kan avgjøre om det er snakk om et billig lån eller ikke. I tillegg til dette kommer din egen personlige økonomi også inn i bildet.

Det finnes mange ulike typer lån på markedet, og det gjelder å finne det som passer for det formålet du skal bruke pengene til. Å kjøpe bolig, båt eller bil med et forbrukslån, er en veldig dårlig idé ettersom det er det dyreste lånet på markedet.

Til dette formålet finnes det spesifiserte, sikrede lån med mye lavere rente. Grunnen til at renten er så mye lavere på et bolig- eller båtlån er fordi man som oftest stiller med en egenkapital, i tillegg til at banken tar pant i boligen eller båten. Med denne sikkerheten i bakgrunnen tar nemlig banken en mindre risiko ved å låne deg penger.

Sammenlign billige lån og finn det perfekte for deg!

For at du skal finne et billig lån må du først vite hva du trenger pengene til, og det har man vanligvis en idé om før man skjønner at man trenger penger. Med mindre du skal kjøpe bolig, båt, motorsykkel eller bil, så er det mest sannsynlig et forbrukslån du er ute etter. Dette lånet kan brukes til oppussing, ferieturer, ny tv eller ny data, ja mer eller mindre til det du måtte ønske. Fordi dette lånet ikke er sikret, vil det ha en høyere rente enn for eksempel et boliglån.

Alle banker opererer med en nominell og en effektiv rente. Mens førstnevnte er den rentesatsen som pålyder et viss beløp innenfor en viss periode, forteller den effektive renten deg hva du betaler inkludert gebyrer. Det er derfor mer nøyaktig å sammenligne lån på bakgrunn av den effektive renten. Et lån er ikke nødvendigvis billig selv om den nominelle renten er lav. Det gjelder å se på helheten, og derfor må man veie alle vilkårene opp mot hverandre, og selvfølgelig alltid ta utgangspunkt i din egen økonomi og fremtidige betalingsevne.